#mindfulness leverde 42 resultaten op

Mindfulness

Kom in het hier en nu met mindfulness

 

Mindfulness heeft zijn wortels in de boeddhistische traditie, maar is als eerste door de Amerikaan Jon Kabat-Zinn vertaald naar een levenshouding zonder religieuze context. De mindfulnessmeditaties, het bekendste element van de levenshouding, maken je bewust van wat er innerlijk in je leeft. Je brengt je aandacht naar wat je nu doet, voelt en ervaart. Zowel negatieve als positieve emoties en gedachten mogen er zijn. Maar, zegt Jon Kabat-Zinn: “Het is niet wat je denkt.” Daarmee bedoelt hij dat we onszelf niet gevangen moeten houden in wat we denken over wat we ervaren. En hij bedoelt ook dat mindfulness is als tandenpoetsen: niet een trucje dat je weer kunt loslaten als het onder de knie hebt, maar iets dat je steeds zal moeten blijven doen om je geest en welzijn te onderhouden.  

 

Op deze pagina vind je een overzicht van boeken, blogs, oefeningen en tips om te leren meer stil te staan bij vandaag.

Mindfulness
#mindfulness leverde 42 resultaten op

Introductie van Mindfulness | Aandacht voor het hier en nu

Mindfulness is een vorm van aandachtstraining om meer in het hier en nu te zijn. We doen in het dagelijks leven veel dingen op de automatische piloot. Wanneer we naar ons werk fietsen, letten we nauwelijks op de omgeving. Onze gedachten dwalen voortdurend af naar dingen die ons bezighouden. Wat we allemaal nog moeten doen die dag of hoe het toch komt dat we steeds weer ruzie hebben met die ene collega. Zo missen we een heel deel van de dag omdat onze gedachten in de toekomst zijn, of in het verleden.

 

Mindfulness maakt je bewust van wat er innerlijk in je leeft. Het brengt je aandacht op wat je nu doet, voelt en ervaart. Zo houd je minder tijd over om te piekeren. Mindfulness helpt je om zonder oordeel te accepteren dat er spanning in je lijf kan zijn, of dat je pijn of verdriet hebt. Het helpt je die dingen waar te nemen zonder je ertegen te verzetten of je er druk om te maken.

 

Ter introductie een aantal oefeningen:

Mindfulness oefening 1 | Frisse neus

Loop eens naar buiten. Naar bijvoorbeeld een park of bos. Neem letterlijk afstand van je (thuis)werkplek.

 

Blijf ongeveer een minuut staan en ervaar wat je ziet, hoort en voelt.

Begin dan langzaam weer te lopen en ervaar nog steeds wat je ziet, hoort en voelt.

 

Loop vervolgens in je eigen tempo en ga je je lichaamsdelen langs, van je tenen tot je kruin.

Voel hoe je je voelt: ben je blij, vrolijk, boos, gespannen? Doe vervolgens niets met deze gevoelens, je hoeft ze niet te veranderen.

Sluit af door weer een minuutje te staan en te ervaren wat je ziet, hoort en voelt.

Mindfulness oefening 2 | Stress

Ga zitten en observeer hoe je adem haalt.

Als je stress ervaart, zul je waarschijnlijk merken dat je een snelle ademhaling hebt, en dat je vooral vanuit je borst ademhaalt. Haal in dat geval een paar keer diep adem vanuit je buik.

Kijk vervolgens naar je handen, en voel hoe de stress en spanning door je handen stromen. Merk op of je handen trillen en of ze warm of koud aanvoelen.

Verzet je niet tegen dit gevoel en geef je gedachten en emoties de ruimte, terwijl je stil blijft staan bij het gevoel in je handen.

Richt je aandacht nu op je nek en beweeg je hoofd van links naar rechts om te ontdekken of je nek gespannen is.

Leg je handen op je nek, en laat de stress toe in je lijf, zonder dat je het probeert te vermijden.

Mindfulness oefening 3 | Stilte ervaren

Zet alle apparaten een half uur uit. Dus ook het licht, je mobiele telefoon, je televisie, alles. Ga zitten en steek een kaarsje aan.

Let op je ademhaling en merk op hoe de kaars brandt. Let gewoon even heel aandachtig op dat kleine vlammetje, en op hoe het brandt en beweegt.

Let op de geluiden om je heen. Is het stil, of hoor je juist veel herrie van buiten?  Merk dit op.

Als je gedachten zeggen dat dit een nutteloze oefening is of dat je je verveelt, merk dan ook deze gedachten op terwijl je rustig naar de kaars blijft kijken.

Je mag alles denken en ervaren. Wees gewoon even een half uurtje wie je bent, zonder afgeleid te worden door al die prikkels.

De clou van mindfulness

Het begrip Mindfulness wordt vaak omhuld door een vage sluier van abstracte begrippen. Maar wat is mindful zijn nu eigenlijk echt? Wanneer ben je juist mindless? 

De clou van mindfulness is open staan. Als je in staat bent om zonder oordelen en met geduld en compassie te kijken naar jezelf en alles om je heen,

ontdek je de ware schoonheid die in alles verborgen zit. Dat klinkt wellicht wat zweverig maar het komt erop neer dat je accepteert wat is en geniet van ieder moment.

Het levert je een ontspannen maar allerminst oppervlakkig leven op.